Artikel om mit eget stressforløb

Af journalist Annette Westphal Thuesen. Januar 2016.

 

Gik ned med stress og lærte en masse

I mere end et år var Annette Rosenved Petersen syg af stress, både fysisk og mentalt. Hun blev rask, lærte en masse af det og tilbyder nu samtaler og vejledning til stressramte.

 
- På mit arbejde skulle eg holde et kort oplæg for en forsamling. Da jeg havde talt i nogle minutter, gik min hjerne fuldstændig i sort. Senere fik jeg at vide, at flere i forsamlingen troede, jeg havde fået en blodprop. Men da jeg gik til lægen, konstaterede hun, at jeg var gået ned med et stress-kollaps.
 

Sker ikke for mig

Annette var chokeret over, at hun kunne blive ramt af stress. Efter tre ugers sygemelding vendte hun tilbage til arbejdet, men følte sig under konstant pres, blandt andet på grund af en nær kollegas mobning. Det hele endte med, at hun blev fyret og endnu en gang gik ned med stress.
- Jeg troede, at jeg var god til at lytte til min krop og række ud efter hjælp og støtte, når jeg havde brug for det. Så jeg forstod ikke, at det kunne ske for mig. Men ofte mister man erkendelsen af at være syg, når stresshormonerne hopper rundt i kroppen. I en lang periode følte jeg mig handicappet og afskåret fra livet.
 

Ord blev væk

Det første halve år følte Annette sig uendeligt udmattet. Det krævede en nærmest umenneskelig indsats at gå 100 meter for at købe ind og få hjernen til at fokusere på huskesedlen. Hun havde også svært ved at huske dagligdags ord og navne. For eksempel kunne hun ikke huske hvad leverpostej hed og måtte sige: "Jeg kunne godt tænke mig en mad med det der brune, som man kommer agurk ovenpå!". 
 

Kærligheden holdt

Socialt levede Annette meget tilbagetrukket, følte livslede og sorg over at være syg. Hun oplevede flere depressioner, mareridt og influenzasmerter i kroppen. Men efter et år begyndte livsgnisten og livsglæden at vende tilbage.
- Den hjælp jeg fik i forløbet var uvurderlig. Jeg fik samtaler hos min læge og hos en psykolog og den mest fantastiske opbakning fra min kæreste og fra min familie i øvrigt.
 

Har lært en masse

Siden har Annette uddannet sig som certificeret stresscoach og tilbyder terapeutisk behandling til mennesker med stress.
- Jeg har lært, at vi alle kan få stress, når presset bliver for stort. Ofte lever man med symptomerne i flere år, men det behøver ikke at ende med et kollaps. Jeg har lært at handle endnu hurtigere og langt mere konsekvent på de signaler, min krop sender mig. Jeg har lært mine personlige grænser bedre at kende og fokuserer kun på én ting ad gangen. Det er fantastisk at være nærværende og have overskud fysisk og mentalt.
 

Viden og vejledning

Med sin viden og erfaring tilbyder Annette vejledning og samtaler til stressramte. Ud over individuelle samtaler tilbyder hun forløb for mindre grupper på 4 - 8 deltagere.
- Min vejledning handler om at finde årsager til stress og hjælpe kroppen, sindet og følelserne tilbage i balance. Det er også vigtigt at forebygge, at man bliver stresset igen. Dynamikken i en gruppe er ofte givende, fordi man kan støtte hinanden og dele oplevelser med andre der er i samme situation. Det er også vigtigt at have viden om stress, så man bedre kan forstå, hvad der sker med én og forklare det til familie og venner.


Fakta:

Annette Rosenved Petersen er oprindeligt uddannet som erhvervssproglig korrespondent. Siden er hun blevet certificeret som stresscoach, meditationsinstruktør og terapeut indenfor energipsykologi.